Tune-chan 2009.06.23. 15:37

Kezdődik!

Üdvözletem, Kocsis Professzor vagyok.

Úgy döntöttem, ide teszem fel kutatásaimat, a pontapírokról, amely lényeknek sikerült elbűvölniük.

Kedves vándor, azt kérdezed, mi a jó élet az, hogy pontapír? Idézet a Brigipédiáról, professzortársnőm által írt ismertetőből.

 A Brigipédiából, a személyes enciklopédiából

A KÖZÖNSÉGES PONTAPÍR


A közönséges pontapír vagy egyszerűbben pontapír (Tapirus Poncturus) a páratlanujjú patátlanok rendjébe (Perissodactyliátlan), azon belül a tapírfélék családjába (Tapiridae) tartozó faj.

Előfordulása:

Dél-Amerika középső területein, Ázsia déli részén, Európa egészén, Ázsiában és Ausztráliában egyaránt megtalálható. Jól bírja a hideget és a meleget is, -25°C-tól +35°C-ig vígan elél. Az éghajlattól függően alakultak ki különféle változatai a közönséges pontapírnak.

Pontapír változatai:

 - Hegyi pontapír - Ponctum Tapirus Montium
 - Erdei pontapír - Ponctum Tapirus Silvae
 - Tavi pontapír - Ponctum Tapirus Stagnum
 - Mocsári pontapír - Ponctum Tapirus Paludis
 - Vulkáni pontapír - Ponctum Tapirus Fervidus
 - Mezei pontapír - Ponctum Tapirus Pratum

A pontapírok különbsége a színükben a legszembetűnőbb. A legelterjedtebb a mezei pontapír, ami sárga színű. Ezzel ellentétben az egyik legritkább a vulkáni pontapír, aminek égővörös színei vannak. Állítólag létezett valamikor gyöngyházfényű (Ponctum Tapirus Nitoris), arany (Ponctum Tapirus Aurum) és jég pontapír (Ponctum Tapirus Frigidusolitudo) is, bár ezt a tudósok nem tudták bizonyítani.

Testfelépítésük, megjelenésük:

A pontapírok a nevüket apró termetükről kapták. A legnagyobb pontapír, amit valaha lejegyeztek 23,6 cm-es volt. A pontapírok átlagos magassága 5-8 cm közé esik. Mellső két végtagja felszabadult, csak a hátsó lábain jár, ezért könnyedén fel tud kapaszkodni a fára (ebben segítségére vannak a hatalmas karmai is), vagy képes úszásra is. Hatalmas szemükkel és csíkos farkukkal különíthetőek el más állatfajoktól. A nagy szemüregek szélesen nyílnak a mély halánték-gödörbe, mert nincs köztük semmi választófal és e csont hiánya igen jellemző a pontapírok koponyájára. Fejük aránytalanul nagy a testükhöz képest. Meglehetősen nagy agyi kapacitással rendelkeznek. A felső állkapocsban 6 metszőfoguk, 2 szemfoguk, 8 elő- és 6 utózápfoguk, az alsóban 6 metsző-, 2 szem-, 6 elő- és 6 utózápfoguk van. Más fosszilis páratlanujjúakéhoz hasonló csontvázukat aránylag könnyed felépítés jellemzi. Hátsó lábain 3-3 ujj található. Testüket pehelyszőr fedi.

Kialakulásuk:

A pontapírok feltehetőleg a negyedidőszakból származnak. Legelőször Magyarország mostani területein vélték látni őket, habár akkor még féltek tőlük és elmenekültek a közelükből. Pedig aligha terjedhettek el ezeken a területeken a ragadozó fajták (pl. a vulkáni vagy a hegyi pontapír). Nem tudjuk biztosan, hogy milyen őstől származnak a pontapírok, de az biztos, hogy van közük a madarakhoz és a makikhoz [főleg a szundai koboldmakihoz (Tarsius bancanus)]. A hatalmas szem, fej és kicsi test ugyanis a koboldmakik jellemzője, a karmos láb pedig a madaraké.

Szaporodásuk:

A pontapírok a tojásrakó emlősökhöz (Prototheria) tartoznak. Általában 3-5 tojást rak, amikből 9 nap múlva már ki is kelnek a kis pontapírok.

Életmódjuk:

Fajtától függ a pontapír élőhelye. Valamelyik a száraz, forró helyeket kedveli (vulkáni pontapír), valamelyik a vizes, nyirkos, hűvösebb területeket (tavi és mocsári pontapír), némelyik megél bárhol (erdei és mezei pontapír). A hegyi pontapír nagyon ritka, védett faj, őket rezervátumokban próbálják szaporítani. Ugyancsak a fajtától függ, hogy a pontapír mit eszik. A vulkáni és a hegyi pontapír ugyanis ragadozó, a tavi és a mocsári növényevő, az erdei és a mezei pedig mindenevő. A fogazatuk minden esetben ugyanolyan, csak a szemfog a ragadozóknál fejlettebb. A pontapírok nagyon értékes állatok, igazán meg kell fizetni az árukat, ha valaki ilyet akar tartani az otthonában.

Mítoszok, legendák, tévhitek:

Állítólag létezett/létezik ún. gyöngyházfényű, arany és jég elnevezésű pontapír is. A tudósok habár nem tudták bebizonyítani a létezésüket, megcáfolni sem tudták azt.
Legendák szólnak egy bizonyos gyógyító erejű pontapírról, amit gyöngyházfényűnek hívtak. A szóbeszéd szerint ellátogatott a legbetegebb emberekhez és csodával határos módon másnapra már semmi bajuk nem volt. A gyöngyházfényűeket kisebbnek írták le, mint a közönséges pontapírokat. Kb. 2 cm-esek lehettek.
A következő pontapírnak nagyobb a valószínűsége, hogy létezett a valóságban, de több, mint 98,89%, hogy mára (ha éltek is) kipusztultak. A jégpontapírok az Antarktiszon éltek/élhettek, hiszen ők a hideget szerették. Ezek a pontapírok képesek voltak repülni, hiszen mellső két végtagjuk szárnnyá fejlődött, és a testét pehelyszőr helyett pehelytollak fedték. Nagy valószínűséggel hallal táplálkozott.
Az utolsó legendás pontapír az arany pontapír. Ez a faj valószínűleg csak a mesékben létezik, a valóságban nem, hiszen varázserővel rendelkezik, és örökéletű. Feltehetőleg az ókori egyiptomiaktól származik az arany pontapír legendája. Az egyiptomiak a pontapírt apró testű madárnak (cinege, veréb, rigó) tartották, hiszen ez is, mint a jégpontapír képes volt repülni. A legvalószínűbb, hogy a sárgarigó volt az, amit ők arany pontapírnak véltek, hiszen ennek a rigófajtának a régies elnevezése az aranymálinkó volt.

Új fajok?

Kocsis professzor, a pontapír specialista feljegyzései szerint léteznek édes- és sósvízi pontapírok is. Hogyan is tudja mindezt alátámasztani? Bizonyos érvelései az igaza mellett szólnak. Tehát elképzelhető, hogy ezek az alfajok is megtalálhatóak a világ egyes részein. Habár nem 100%, hogy a professzornak igaza van, hiszen ő akarta mindenáron bebizonyítani a láng-, az ezüst-, a gyémánt-, de legjobban a vámpírpontapír létezését. Csoda, ha ezek után már nem nagyon akarják elhinni, amit terjeszt? Az azonban tény, hogy az ő érdeme a patás pontapír felkutatása..

Ennyi lenne tehát a pontapírokról röviden. Régen készült a fentebbi írás, azóta bebizonyosodott az albínó pontapírok létezése is, amely háziasítható faj, kiderült, hogy a pontapírok kikelve a tojásból kis lárvaként kezdik életüket, később lesz belőlük általam csak "kukac"-nak nevezett állapot, majd bebábozódnak, és kikel a bábból a kifejlett pontapír. Híres filmrendezők is felfigyeltek már ezekre a lényekre, így Bim Turton új filmre is róluk szól, pontosabban arról, hogy a pontapírok világuralomra törnek... Kötöszködnék, hogy Hollywoodban midnent visszájára fordítanak, de tény, hogy ezek a kis léynecskék nagy intelligenciával bírnak, és ügyesek.
Kolleginám szerint gonoszak, csak rájuk kell nézni, és ki lehet a szemükből olvasni az elvetemültséget. Hát, szerintem ez sem igaz. De majd megpróbálom bebizonyítani ezt a nagyérdeműnek.

10 komment

Címkék: pontapír

A bejegyzés trackback címe:

https://pontapir.blog.hu/api/trackback/id/tr841203617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alisha-chan 2009.06.23. 18:05:01

Wow, sose hallottam erről a fajról:O Nah mindegy, kíváncsi vagyok, mit hozol ki ebből:)

Bree Gii 2009.06.23. 19:12:03

Professzorasszony! Igazán nagy örömmel tölt el, hogy végre rászánta magát arra, hogy a világ tudtára hozza a pontapírok létezését. Természetesen örömmel csatlakoznék a felfedezések lejegyzésére is, ahogy azt a főhadiszálláson kérte. Szívélyes üdvözlettel: B
***
Tök jó lett Tündi! Behalok XD. A főhadiszállás amúgy az oldalunk, csak ha nem jöttél rá XD

Zelgadis 2009.06.23. 20:09:13

Tisztelt kollégák!

Örömmel olvasom e fenti sorokat, amiben végre valaki kifejti az álláspontját eme csodálatos teremtményekről! A pontapírok világa keveseket vonz, hiszen távol áll tőlük az emberekre oly jellemző önzés, és indulatosság. Bátran állathatom ezt, hiszen magam is találkoztam már e faj példányaival. Aki elég türelmes, hogy leálljon beszélgetni e meglehetősen lassú szavú lényekkel, sok érdekes, és tanulságos dolgot tudhat meg tőlük.

Megjegyzés:

A Kocsis Professzor által említett édesvízi alfaj (Aquae) pedig személyes tapasztalat alapján is létezik. Én ugyan nem vagyok a terület szakértője, mégis elég egyértelműen be tudtam határolni az apróság faját. A fényképeket amiket készítettem róla a fényképezőgéppel együtt sajnos megsemmisítette egy ninja szabotőr, úgyhogy sajnos bizonyítékkal én sem szolgálhatok.

Köszönjük, hogy megosztotta velünk kutatásának fent olvasható részleteit Kocsis Professzor! Hadd köszönjek el úgy, ahogy tőlem köszönt el az általam említett Aquae példány:

Blutty!

Tune-chan 2009.06.24. 16:26:37

@Alisha-chan: Nem csoda, hogy nem hallott, hölgyem, eme fajról, hiszen a tudósok eddig titokban tartották a létezését, amíg nem tudtunk róla eleget! De kollégáimmal igyekszünk fényt deríteni minden egyes felmerülő kérdésre!

@Bree Gii: Örömmel fogadom csatlakozását, kollegina. (felveszlek mindjárt téged is írónak, s akkor szerkesztgethetsz elvileg, meg minden csinálhatsz. ;) - örülök, hogy sikerült megtalálni akkor a rejtett linket a főhadiszálláson elhelyezett szövegben. xD)

@Zelgadis: Örülök, hogy még egy érdeklődőre találtunk kis, vagyis inkább nagy projecktünkhöz, ami nem más, mint megismertetni a világot a pontapírokkal, ezekkel az igen intelligens fajjal! A ninja szabotőrt sajnálattal hallom, az éjjel engem is meglátogatott egy, el akart hallgattatni, de egy könyökütéssel elintéztem. Kiderült, hogy a kormány küldte, az FBI, a CIA, és a PENTAGON megbízásából, hogy ne kerülhessen napvilágra a faj létezése. De nem akadályozhatja meg a tudományt a ormány és senki sem!

***
Khöm, örülök, hogy elolvastátok ezt a hülyeséget. xD Nem számítottam rá, hogy a B.É.T.A.R.A.ZS. tagjain kívül bárki vevő az ilyesmire. xD

Alisha-chan 2009.06.24. 19:04:13

Oké bennem felmerült egy kérdés: A ragadozó fajok képesek akár embert enni? Mondjuk csoportosan rászállnak, vagy egy hasonló eset...
Hozzászólva Zelgadis-sannal folytatott beszélgetéséhez, tudom ajánlani egy testőr felvételét^3^ Valami jó bishi-t aki segít a projectben^3^
(szívesen, engem érdekel, mert olyan poén az ilyesmix)

Tune-chan 2009.06.25. 11:30:49

@Alisha-chan:
A ragadozó fajoktól ilyetén viselkedést még nem tapasztaltunk, de bármi megeshet. Hamarosan elkészül a túrafelszerelésem, s akkor elindulhatok, a feltételezéseimet bizonyítani. Nem lesz könnyű, főleg, ha rám szállt a kormány, de a kutatások érdekében, mindent!


//Zelgadis-mesternek (hogy fényezzük... xD) én is ajánlom a bishitestőrt, mondjuk, megnézném, hogy a testőr, vagy ő lenne-e a seme (aki felül van), ha yaoizásra kerül a sor... =P//

Alisha-chan 2009.06.26. 18:47:20

Sok sikert kívánok, és reménykedem, hogy nem találkozik emberevő pontapírral!
//Hmm....Most ilyen kedvem van,szóvalé n uke-ra tippelek:)xD//

Tune-chan 2009.06.28. 11:55:10

@Alisha-chan: Köszönöm a jókívánságot!

//Uke? Hm, Zel a maga 2 méteres magasságával? (jó tudom, pontosan is mondhatnám, hiszen annyiszor elmondtad. xD De akkor sem! xD)//

Zelgadis 2009.06.28. 12:39:14

// Ki kell ábrándítsam a kedves kollégákat, én bizony nem a fiúkat szeretem :P De hát fantáziálni mindenki azt fantáziál, amit akar ;) //

Tune-chan 2009.06.28. 19:17:13

//az nem baj, hogy nem őket szereted, a testőr még szerethet téged. xD//
süti beállítások módosítása